Srpski/Bosanski/Hrvatski

Gazda Wilhelm zahtijeva povis stanarine sa 2,7% tokom 2014-e, iako je održavanje stanova u Biskåpsgården-u minimalno. To stvarno mora da prestane! U srijedu 2 Aprila u 18 sati ste svi koji živite u Biskåpsgården-u pozvani na demonstraciju ispred kancelarije Wilhelm-a kraj tramvajske stanice Vårväderstorg.

—————————————–

Wilhelm nastavlja sa planom da renovira svoje stanove u Biskopsgården -u. U ovom trenutku kazu da ce se oko 60 stanova godisnje renovirati. S renovacijom ce se i stanarine povecati.

Mi koji stanujemo kod Wilhelm-a smatramo da su njegovi prioriteti pogresni. On je gazda mnogo zgrada u Biskopsgården –u. Stanovi se ne odrzavaju. Zbog toga smatramo da bi Wilhelm trebalo da se fokusira na to da prvo nase stanove dovede na prihvatljiv standard. Mi zahtjevamo da se sve popravke i svi nedostaci u nasim stanovima izvrse, I to bez povisenja stanarine. Zbog toga pocinjemo sada sa kampanjom, kojom cemo traziti da se svi problemi i nedostaci prijave

U Decembru su Hyresgästföreningen (kucni savet stanara) skupa sa boendenätverketBiskopsgårdensFramtid i sa Pantrarna odrzali sastanak za stanare ‘bananhusen’ (Köld- i Värmegatan te Väderlekstorget). Pokazalo se da ima puno istih problema u stanovima te oblasti. * 26 od 27 stanara koji su prisustvovali sastanku su tvrdili da imaju probleme sa prozorima koji se vlaze, kroz koje puse, na kojima je mem, koji su osteceni, ili se dobro ne otvaraju/zatvaraju. Isti broj stanara ima problem sa ventilacijom i grijanjem.* 17 od 27 stanara koji su prisustvovali sastanku tvrde da imaju mem i stete vlage u kupatilu. Skoro isti broj stanara su rekli da imaju pokvarene stekere te istrosene podove. Ako su ovo problemi i nedostaci koji se pokazuju skoro u svakom stanu, onda bi Wilhelm morao to odmah da popravi, bez povisenja stanarine. Da bi ovo dostigli moramo zajedno ove i druge probleme dovesti na vidjelo kroz prijavljivanje problema na Wilhelm-ovoj stranici (www.willhem.se/serviceanmalan/).

Tri slijedece subote mogu vam vasi susjedi iz Hyresgästföreningen pomoci pri pisanju problema na Wilhelm-ovoj stranici. Lokal se nalazi u Värmegatan 10. Bit ce ‘öppet hus’ (otvorena vrata): nedjela 19 januar u 16 sati, nedjelja 26 januar u 16 sati te nedjelja 2 februar u16 sati.

Predlazemo vam da posaljete i slike problema u stanu na email adresu hyreshusenibiskopsgarden@gmail.com. Tako mozemo zajedno povecati pritisak na Wilhelm-a. To cemo raditi tako sto cemo nasu stvarnost prikazati svijetu. Slike ce se anonimno publicirati na https://www.facebook.com/pages/Hyreshusen-i-Biskopsgården-brister/men, a mozete i navesti u kojoj ulici stanujete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s