Vad händer?

Tisdag 5 november informerade Hyresgästföreningen för första gången om den privata fastighetsägaren Willhems planer för sina hyreshus i vår stadsdel. Det var en väckarklocka för många av oss som var där. Willhems renoveringsplaner inbegriper nämligen hyreshöjningar på omkring 40% för boende på Värmegatan/Köldgatan/Väderlekstorget, Blåsvädersgatan, Höstvädersgatan, Sommarvädersgatan, Blidvädersgatan och Friskväderstorget.

Renoveringsplan klar – helt utan boendeinflytande

I samband med de sedan länge utannonserade stambytena har man nu tagit fram ett koncept för andra renoveringar som man avser genomföra på samma gång. I den processen har Willhem inte använt sig av några referensgrupper från områdena. Man har överhuvudtaget inte frågat några hyresgäster i Biskopsgården vilka renoveringar de skulle vilja ha och vilka de skulle klara sig utan. Istället för en dialog med Hyresgästföreningen och de boende verkar Willhem styras av ett enda mål i den nuvarande bostadsbristsituationen: att driva upp hyrorna.

Handdukstork och golvvärme i badrummet blir ny standard – inte lyxiga tillval

De färdigställda visningslägenheterna på Värmegatan är inte, som en del kanske hoppats, fyllda med frivilliga tillval som de boende själva kan avstå från för att slippa hyrespåslag. Det handlar istället om den nya standarden, som Willhem vill driva igenom överallt.
Denna ansiktslyftning verkar inte inbegripa några utvändiga renoveringar av uppgångarna eller byten av fönster och element, men däremot de numera välkända lyxattiraljerna hyresvärdarna brukar hänvisa till när de vill driva upp hyrorna – diskmaskin i köket, handdukstork och nytt golv med värmeslingor i badrummet osv.

Prislappen landar hos oss – chockhöjningar av hyrorna

Visst hade det varit trevligt med en jättefräsch, nyrenoverad lägenhet men Willhems prislapp är minst sagt överväldigande. För en trea på 63-64 kvadrat i ”bananhusen” (Värmegatan, Köldgatan, Väderlekstorget), som idag kostar strax under 5000 kronor i månaden, vill man nu att hyresgästerna ska betala 7200 kronor. Det är en hyreshöjning på närmare 45%. Liknande krav på hyreshöjningar är att vänta för hela bostadsbeståndet.

Inflytandet, valfriheten och verkligheten

Willhem har hittills varit helt ointresserade av att involvera de boende i sina renoveringsplaner. Däremot har många av oss som efterfrågat underhåll fått höra att detta fått vänta till de kommande stambytena drar igång.

Hyresvärden har sedan en tid tillbaka inte tagit in några nya hyresgäster på tillsvidarekontrakt i ”bananhusen”. Istället hyrs ett antal lägenheter i området numera ut på korttidskontrakt, där Willhem kan säga upp hyresgästerna med kort varsel när man vill renovera dem. Därför kan bolaget redan nu successivt börja genomföra renoveringskonceptet i en del av lägenhetsbeståndet för att kunna ta ut högre hyror.

Ett orimligt ultimatum

Från hyresgäster med tillsvidarekontrakt behöver Willhem däremot ett godkännande för att kunna genomföra sitt renoveringspaket (hyresvärden kan dock senare försöka tvinga igenom det genom juridiska processer).
Vi hyresgäster ställs dock fortfarande inför ett obehagligt val. Många av de fastigheter som Willhem för några år sedan övertog från Newsec, är i behov av renoveringar och underhållet är eftersatt sedan lång tid tillbaka. Nödvändig upprustning, som borde ingå i de hyror vi redan betalar, är eftertraktat.
Man kan mycket väl säga att Willhem nu ställer oss inför ett orimligt ultimatum – antingen accepterar vi deras grandiosa renoveringspaket med påföljande chockhöjning av hyran eller så blir vi kvar i eftersatta lägenheter där värden inte tänker göra någonting alls (utom stambyten) om de inte blir tvingande.

Det är ett girigt, oansvarigt och oschysst sätt att behandla sina hyresgäster på. Särskilt eftersom Willhem faktiskt ägs av Första AP-fonden, som förvaltar våra pensionspengar.

Vår ”bostadsmarknad”

Biskopsgården är en arbetarstadsdel där de allra flesta människor antingen har helt vanliga lönejobb eller är arbetslösa eller sjukskrivna. Det är ett socialt utsatt område, men vi är samtidigt många som trivs här.

Vi som bor i Willhems fastigheter har dock sällan några förmögenheter att köpa bostadsrätter för. Med den bostadsbrist som råder i svenska storstäder, som Willhem nu verkar försöka slå mynt av, har vi högst begränsad valfrihet på bostadsmarknaden i den här staden. Därför kommer det givetvis som en chock för många hushåll med små marginaler att de nu kan stå inför hyreshöjningar på två eller tre tusen kronor. I månaden.

Vad kan vi göra – just nu?

På Hyresgästföreningens möte med de boende utlovades idag att ett brev ska gå ut till Willhems hyresgäster för att informera dem om deras rättigheter. Det kommer att innehålla två viktiga klargöranden:

* Att man inte kan förlora sitt hyreskontrakt om man man tackar nej till Willhems renoveringspaket. Alla boende ska veta att man har rätt att avstå från renoveringspaketet om man inte vill eller kan klara hyreshöjningar på 40%.

* Willhem har fortfarande skyldighet att säkerställa att alla – även icke renoverade – lägenheter håller rimlig boendestandard. Om köksgolvet börjat gå sönder, ett element lagt av eller någon av spisplattorna slutat fungera, har hyresvärden skyldighet att åtgärda det omgående. Om Willhem vägrar eller hänvisar till sitt renoveringspaket ska man omedelbart kontakta Hyresgästföreningen för att få hjälp (vid behov av jurister) att driva sin sak.

Vad kan vi göra – i nästa steg?

Hyresgästföreningen satte på dagens möte ihop en referensgrupp av boende i Willhems områden som man kommer kräva att hyresvärden ska involvera i en omprövning av renoveringsplanerna. Willhem måste göra ett rejält omtag i hela renoveringsfrågan och ge de boende inflytande i besluten om vilka renoveringar som önskas, vilka som skulle kunna vara frivilliga tillval och vad som är bara är att betrakta som onödigt och dyrt.

Om Willhem inte lyssnar utan fortskrider med sina planer, utan att ompröva tidigare beslut och utan involvera de boende i processen, måste vi boende omgående försöka samla oss för att bygga opinion på bred front. Vi måste försöka uppmärksamma såväl hela Biskopsgården som Göteborg i övrigt på vad som håller på att hända.
Genom att protestera brett, smart och handlingskraftigt kan vi göra det väldigt jobbigt för Willhem och även ägaren Första AP-fonden att fortsätta på den inslagna vägen. Vi kan ställa ansvariga till svars och se till att skapa mycket ovälkommen publicitet för Willhem (och bolagets varumärke) tills dess att de sätter sig ner och förhandlar med våra företrädare på ett konstruktivt och anständigt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s